Komemorativna sjednica povodom smrti bivšeg fudbalera, proslavljenog fudbalskog sudije i sportskog radnika Vasa – Noka Vujovića, održana je danas u Skupštini Prijestonice Cetinje.

Nakon minuta ćutanja, porodici i brojnim okupljenima – među kojima je bilo i niz sportskih i društvenih radnika – obratio se predsjedik Upravog odbora FK “Lovćen” Ivan Vukmirović, podsjetivši prisutne na velika Vujovićeva dostignuća.

On je podsjetio kako je Vaso Vujović karijeru počeo 1963. godine, kada je kao sedamnaestogodišnjak prvi put nastupio u dresu “Lovćena”. Tom klubu bio je vjeran čitavih 15 sezona, tokom kojih je odigrao više od 500 zvaničnih mečeva.

Kako je igrao, najbolje su posvjedočili navijači, koji su ga 1988. godine izabrali za najboljeg lijevog beka u istoriji “Lovćena” – čime je zavrijedio mjesto u postavi najboljih 11 igrača u istoriji kluba, među kojima su još bili Milutin Mišo Pajević, Vasilije Ćiko Radović, Sreten Cura Banović, Ljubomir Radanović i ostale cetinjske fudbalske legende – kazao je Vukmirović.

Vujović je, inače, prvi internacionalni fudbalski sudija iz Crne Gore. Među dostignućima iz njegove fudbalske karijere je i činjenica da je bio član mlade reprezentacije SR Crne Gore.

Njegovi sudijski rezultati bili su naročito vidljivi. Već 1974. godine, dospio je na listu prvoligaških arbitara. Dvije godine kasnije, postao je prvi Crnogorac sa znakom FIFA, a kao internacionalac sudio je deset utakmica. Na zelenom terenu ostao je sve do 1995. godine, kada je morao da se povuče zbog starosne granice. U znak poštovanja za urađeno, povjereno mu je suđenje utakmice finala Kupa SR Jugoslavije između „Crvene zvezde“ i „Obilića“. Od 1997 godine nosio je priznanje zaslužnog priznatog radnika Crne Gore – podsjetio je Vukmirović.

U julu 2013. godine, Vujović postaje sportski direktor FK “Lovćen”.

Sa njim u toj ulozi, naš klub ostvario je vjekovni san. Domogao se nacionalnog trofeja Kupa Crne Gore i evropskih takmičenja. Vujović je bio jedan od zaslužnika, koji su kamen po kamen, gradili slavu “Lovćena”. Gospodstven, uglađenih manira, poštovan širom nekadašnje zajedničke države, bio je neko po kome se cetinjsko fudbalsko nebo prepoznavalo,i neko čije će odsustvo naš grad još kako osjećati, a njegova zvijeda još dugo će sijati nad Obilića poljanom – zaključio je Vukmirović.

Prisutnima na komemorativnoj sjednici obratili su se i dr Milovan Janković, kao i istaknuti fudbalski sudija Vidoje Đukić.

U onolikoj mjeri koliko je dobra činio drugima, ako je to tako, onda je Noko na najljepši način svoj život ispunio. Sjećanje na njega ostaće vječno, kao što je vječan i fudbal, kojem je dao cijelog sebe – zaključio je Đukić.

Vaso Noko Vujović biće sahranjen danas u 15 sati.

Pitaj ili komentariši

Standings provided by Sofascore LiveScore
1. CFL 2018/19 | strijelci
Arhiva objava