DECENIJA OSCILACIJA
(1980 – 1990.)

Stalne oscilacije, odnosno uspon od republičke lige ka višem rangu, a zatim brz ‘povratak’ na prethodni stepenik, obilježili su osamdesete. Sa druge strane, isto razdoblje pamtiće se po nekoliko maestralnih nastupa u republičkom Kupu.

Dekada je otvorena jednom od najneizvjesnijih sezona na drugoligaškom „istoku” (1980/81). Na kraju, razlika između drugoplasirane i petnaestoplasirane ekipe iznosila je tek sedam bodova, a „Lovćen” nije uspio doći do opstanka. Na Obilića poljani opet su uslijedile pripreme za Republičku ligu.

Sljedeće godine, u trci sa „Čelikom” i „Zetom”, ekspresno je izboren povratak u Drugu ligu. Optimizam iz avgusta 1982, koji je pristalicama „Lovćena” mogao uliti remi protiv „Teteksa” (1:1), te trijumf nad „Dubočicom” (1:0), nestao je nakon serije od pet, a zatim i novih devet mečeva bez pobjede, kada se već naziralo da će se naš najstariji klub, još jednom, naći u okvirima republičkog ranga takmičenja.

Sezonu 1983/84. obilježio je jedan od skromnijih učinaka u republičkom rangu (12 – 7 – 11), pri čemu je „Lovćen” na kraju bio plasiran iza OFK Titograd, „Zete”, „Bokelja”, „Čelika” i „Jedinstva”. Ipak, već naredne godine, klub je bez poteškoća osvojio prvu poziciju i izborio novi nastup u Drugoj ligi „istok”. Uspjeh je dodatno upotpunjen sjajnim igrama u Kupu Crne Gore, a trofej pobjednika na Cetinje je, nakon čitavih deset godina, vraćen zahvaljujući finalnom trijumfu protiv „Bokelja”. U šesnaestini finala Kupa Jugoslavije, „Lovćen” se sastao sa beogradskim „Partizanom. Meč odigran 30. oktobra 1985, pred više od 5.000 gledalaca na Obilića poljani, okončan je ubjedljivim trijumfom gostiju (4:0).

Pomenuta utakmica odigrana je usred jesenjeg dijela sezone 1985/86. na drugoligaškom „istoku”. U konkurenciji ekipa poput niškog i kragujevačkog „Radničkog”, beogradskog „Rada” ili „Pelistera” iz Bitolja, „Lovćen” je od samog starta učestvovao u borbi za opstanak. Na kraju, uz zaostatak od osam bodova u odnosu na „Crvenu zvezdu” iz Gnjilana, odnosno spasonosno 15. mjesto, uslijedio je povratak u republičko takmičenje, gdje je „Lovćen” proveo naredne dvije godine.

sajt-lovcen-1985

Pri tim Lovćena 1985. godine

Uprkos trećem mjestu u Crnogorskoj ligi iz sezone 1987/88, izboren je povratak u viši rang, prevashodno zahvaljujući formiranju novog takmičenja – Treće međurepubličke lige. Inače, krajem pomenute sezone – 8. juna 1988. godine, „Lovćen” je ostvario i najubjedljiviju prvenstvenu pobjedu u klupskoj istoriji. Na Obilića poljani fudbaleri „Jezera” iz Plava poraženi su rezultatom 14:0.

Nastup u novoosnovanoj grupi „jug” (1988/89), u kojoj su nastupali crnogorski, te dio hrvatskih i bosansko – hercegovačkih klubova, „Lovćen” je završio na pretposljednjoj poziciji. Stoga, cetinjski klub predstojeće godine, do raspada SFR Jugoslavije, provešće prvo u Crnogorskoj ligi (1989/90), a onda, opet, u međurepubličkom šampionatu.

Jedan od najznačajnijih uspjeha „Lovćena” iz osamdesetih, vezan je za 1988. godinu. Još jedan izuzetan nastup u Kupu Crne Gore, krunisan je u finalu, odigranom 25. maja u Titogradu. Pred oko 3.000 navijača pod Goricom, ekipa iz Prijestonice sastala se sa bjelopoljskim „Jedinstvom”, a pošto nakon 90 minuta nije bilo pobjednika (1:1), „Lovćen” je do pehara došao preko jedanaesteraca (4:2).

Slaveći nad Bjelopoljcima, „Lovćen” se, baš kao i tri godine ranije, našao među sudionicima najmasovnijeg takmičenja u Jugoslaviji. A isto kao i prilikom prethodnog nastupa u Kupu Jugoslavije, na Obilića poljanu, još jednom je došao „Partizan”. Pred punim tribinama cetinjskog stadiona, ovog je puta viđena znatno uzbudljivija borba, a Beograđani su do osmine finala stigli zahvaljujući tijesnoj pobjedi (1:0).

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Arhiva objava