PAD KVALITETA
(1990 – 2000.)

Kraj prošlog stoljeća obilježio je raspad Jugoslavije, praćen ratnim dejstvima na prostoru više njenih republika. Bio je to uvod u razdoblje teške krize i sankcija u Saveznoj Republici Jugoslaviji, koja se žestoko odrazila i na domaći fudbal. Kvalitet reorganizovanih liga naglo je opao, tribine su bile sve praznije, a usljed višegodišnjeg sportskog embarga, na takmičarskom značaju znatno je izgubila čak i Prva savezna liga.

U takvom ambijentu, uspostavljanje fudbalskih takmičenja na nivou SR Jugoslavije, najstariji je crnogorski klub – usljed ukidanja Treće međurepubličke lige – dočekao u republičkom rangu takmičenja. Povratnička sezona u Crnogorskoj republičkoj ligi, koja je protekla u 26 vikenda dugoj borbi za vrh sa podgoričkim „Komom”, okončana je osvajanjem prvog mjesta, čime se „Lovćen” našao među sudionicima novouspostavljene Druge „B” savezne lige.

Po okončanju jesenje drugoligaške polusezone 1993/94, tek četiri boda dijelila su „Lovćen“ od plasmana u Drugu „A” ligu. Na proljeće su, međutim, uslijedili slabiji nastupi, te se naš sastav od sezone 1994/95. opet našao među republičkim ligašima.

U toj će konkurenciji cetinjski klub provesti četiri uzastopne sezone, gotovo uvijek konkurišući za vrh tabele. Nova promocija u drugoligaški rang, nakon 128 mečeva u republičkom takmičenju, izborena je u sezoni 1997/98, kada se „Lovćen”, zajedno sa „Zetom”, već tokom zimske pauze izdvojio na čelnim pozicijama.

Druga savezna liga – „zapad” 1998/99. donijela je najuspješniju sezonu „Lovćena” od raspada SFR Jugoslavije. Sastav sa Obilića poljane, konstantno dobrim izdanjima, osvojio je osmu poziciju u konkurenciji 18 drugoligaša. Pomenuta sezona, međutim, prekinuta je u martu 1999. godine, usljed bombardovanja SR Jugoslavije.

fklovcen14

Sljedeće godine, učinak „Lovćena” bio je prilično skromniji. No, plasmanom na 15. poziciji, nije ugrožen drugoligaški status – s obzirom da će novo stoljeće donijeti i reorganizaciju saveznih takmičenja. Crnogorski klubovi svrstani su u jednu drugoligašku grupu, u kojoj je nastupalo 12 sastava.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Arhiva objava