Fudbalski klub „Lovćen” nastupa na stadionu na Obilića poljani, koji se nalazi nadomak istorijskog jezgra Prijestonice Cetinje. Aktuelni kapacitet stadiona iznosi 2.000 mjesta.

Zaključno sa krajem prošle godine, „Lovćen” je, od otvaranja stadiona (1957) na Obilića poljani nastupio u više od 800 prvenstvenih susreta.

Ipak, značajni uspjesi kojima je prožeta vjekovna prošlost najstarijeg cetinjskog kluba, vezani su i za prethodne terene na kojima je „Lovćen” nastupao, o kojima će više riječi biti u nastavku.

Prvi teren na Cetinju

Počeci fudbala u Crnoj Gori, neraskidivo su vezani za osnivanje, odnosno početak rada Fudbalskog kluba „Lovćen”. Stoga, upravo u toj vremenskoj epohi, na Cetinju je napravljeno prvo fudbalsko igralište – i to na mjestu današnjeg stadiona na Obilića poljana.

Igralište na Obilića poljani bilo je u funkciji od 1913. do početka Prvog svjetskog rata. Po okončanju ratnih dejstava, 1919. godine, fudbalski teren preseljen je ka Donjem polju, odnosno, još preciznije – na mjesto gdje će decenijama kasnije biti sagrađeno sjedište štamparije „Obod”.

Riječ je o terenu na kojem su svoje susrete, uz „Lovćen”, igrali i drugi cetinjski fudbalski klubovi iz tog razdoblja – prevashodno „Crnogorac”, te „Sloga” ili „Ćipur”. Upravo za navedeno igralište, vezani su i najveći uspjesi Fudbalskog kluba „Lovćen” prije Drugog svjetskog rata, odnosno – do zabrane rada kluba, nametnute 1936. godine od strane tadašnjih vlasti.

Na tom je terenu, naime, „Lovćen” trijumfovao u prvim organizovanim crnogorskim fudbalskim takmičenjima (Zetska olimpijada 1925, 1926), a potom – uz pet osvojenih titula – do zabrane rada uspješno nastupao u prvenstvu Župe, odnosno Cetinjskog nogometnog podsaveza.

 

Stadion pod Orlovim kršem

Navedeno igralište egzistiralo je do 1938. godine, a 9. maja 1943, na Cetinju je svečano otvoren prvi crnogorski stadion po tadašnjim najvišim standardima. Stadion pod Orlovim kršem, koji se nalazio na prostoru Vladičine bašte, imao je natkrivene drvene tribine, čiji je kapacitet iznosio pet hiljada mjesta.

Upravo na tom stadionu, odigrane su neke od najznačajnijih poslijeratnih fudbalskih utakmica po oslobođenju države.

Prvi u nizu, na programu je bio 22. aprila 1945. godine, kada je podgorička „Budućnost” trijumfovala nad „Lovćenom” (4:2) u prvom zvaničnom poslijeratnom fudbalskom susretu u Crnoj Gori. Duel cetinjskog i podgoričkog sastava pratilo je više od 2.000 gledalaca, a 1. maja 1945, na sportskom stadionu na Cetinju odigran je i prvi meč crnogorske reprezentacije. Pred oko 5.000 navijača, Crna Gora savladala je Albaniju, rezultatom 2:1.

Godinu kasnije (02/05/1946), „Lovćen” je na istom mjestu, pred punim tribinama, savladao beogradsku „Crvenu zvezdu” (2:1), a tek koji mjesec kasnije, cetinjski klub na istom je mjestu ugostio „Makedoniju” (Skoplje), „Borac” (Banja Luka) i „Metalac” (Beograd) u svojim prvim kvalifikacijama za plasman u Prvu jugoslovensku ligu.

Početkom septembra 1952. godine, na sportskom stadionu gostovao je i „Partizan”, koji je u osmini finala Kupa Jugoslavije savladao „Lovćen” sa 3:0. Gostovanje beogradskog kluba, predvođenog Stjepanom Bobekom i Brankom Zebecom, koji će i postići pogotke na navedenom susretu, privuklo je više od 4.000 navijača.

Četiri godine kasnije, na stadionu pod Orlovim kršem biće odigrani novi susreti „Lovćena” u još uzbudljivijim kvalifikacijama za popunu najjačeg saveznog ranga (protivnici: Zenica, „Lokomotiva” Zagreb, Borovo i „Vardar” Skoplje), a nedugo zatim, najstariji crnogorski klub dobiće svoj novi dom – na kojem će, ispostavilo se, ostati do danas.

 

Obilića poljana

Novi stadion izgrađen je sredinom 1957. godine na Obilića poljani, nadomak Vojnog stana. Bio je to objekat koji je, i u to vrijeme, ispunjavao kriterijume za odigravanje mečeva i u najvišem domaćem takmičarskom rangu. A prvi susret na novom stadionu, „Lovćen” je odigrao protiv dubrovačkog „GOŠK”-a (2:1), u sklopu Druge savezne lige – zona „B”.

Manje od pola godine po otvaranju, novi stadion na Obilića poljani bio je poprište novog, trećeg pokušaja „Lovćena” za plasman u prvoligaški rang takmičenja. Cetinjani su se u baraž dvomeču sastali sa sarajevskim „Željezničarem”, a nakon poraza od 2:0 u prijestonici Bosne i Hercegovine, meč pred 5.000 navijača na Obilića poljani završen je bez golova.

Tokom dosadašnjih šest dekada, na Obilića poljani odigrani su brojni susreti za pamćenje – počev od razdoblja SFR Jugoslavije i niza drugoligaških derbija protiv titogradske „Budućnosti”, preko tadašnjih gostovanja respektabilnih jugoslovenskih ekipa poput „Vardara” (Skoplje), „Radničkog” (Niš), OFK Beograd, „Spartaka” (Subotica), „Napretka” (Kruševac), Prištine ili „Rada” (Beograd), sve do nezaboravnih mečeva Kupa maršala Tita protiv zagrebačkog „Dinama” (1971) i beogradskog „Partizana” (1985, 1988).

Upravo duel osmine finala Kupa Jugoslavije „Lovćen” – „Dinamo” Zagreb (1:2, 28. februar 1971) najposjećeniji je sportski događaj, kako na stadionu na Obilića poljani, tako i u istoriji Cetinja. Gostovanje zagrebačkih „modrih”, za koje su, između ostalih, tog dana nastupili Drago Vabec i Mladen Ramljak, pratilo je oko 6.500 navijača.

Na cetinjskom fudbalskom stadionu, 13. jula 1988. godine, svečano je otkriveno spomen obilježje fudbalerima i rukovodiocima Fudbalskog kluba „Lovćen”, stradalim tokom Drugog svjetskog rata.

Stadion u Prijestonici, prošlih decenija, u više je navrata bio domaćin finala republičkog Kupa Crne Gore, a 7. juna 1998. godine, na njemu je odigran prijateljski susret mladih reprezentacija Crne Gore i Albanije (2:1).

Iste godine, na Obilića poljani odigran je i prvi prvoligaški susret. Naime, sastav „Mogrena” iz Budve, usljed rekonstrukcije svog stadiona, u drugom kolu Prve SRJ lige, na Cetinju je ugostio ekipu Zemuna (1:0).

Na Obilića poljani je 29. juna 2006. godine odigrana prva međunarodna fudbalska utakmica od osamostaljenja Crne Gore. Naime, U-17 reprezentacija Crne Gore tom je prilikom ugostila Bosnu i Hercegovinu (1:1). Kroz četiri godine, odnosno 11. oktobra 2010. godine, na cetinjskom fudbalskom stadionu odigrana je utakmica mladih reprezentacija Crne Gore i Libije (1:1).

Još jedan značajniji datum u novijoj istoriji cetinjskog stadiona je i 11. avgust 2007. godine, kada je na Obilića poljani na programu bio prvi prvoligaški duel fudbalera „Lovćena”. U sklopu premijernog kola Prve CFL 2007/08, „Lovćen” i OFK „Petrovac”, pred gotovo 2.000 gledalaca, podijelili su bodove (2:2).

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Arhiva objava