POSLJEDNJE SEZONE U ZAJEDNIČKOJ DRŽAVI
(2000 – 2006.)

Novo stoljeće donijelo je nove izmjene u jugoslovenskom drugoligaškom fudbalskom sistemu. Takmičenje je prvi put organizovano kroz četiri grupe, a u jednoj, Drugoj ligi – ’jug’, nastupalo je 12 sastava iz Crne Gore.

Četvrtu uzastopnu sezonu u saveznom rangu, za „Lovćen“, obilježila je borba za opstanak. Prvenstvenu trku, dugu 33 vikenda, naš je klub okončao na osmoj poziciji, uz četiri boda viška u odnosu na konkurente koji su ispadali u niži takmičarski rang.

Naredna godina donijela je dvije posve različite polusezone cetinjskog kluba. Naime, poslije jesenjeg dijela takmičenja, „Lovćen“ je bio na dnu drugoligaške tabele, uz tek osam osvojenih bodova. Proljeće je, međutim, donijelo neuporedivo bolja izdanja, pa je sastav sa Oblića poljane, na kraju, uz 38 bodova, osigurao opstanak. Uspješna druga polusezona krunisana je i osvajanjem republičkog Kupa Crne Gore u maju 2002. godine, kada je „Lovćen“ u finalnom susretu, nakon izvođenja jedanaesteraca, na stadionu pod Goricom porazio ekipu „Koma“. Prethodno, naš klub eliminisao je i podgoričku „Budućnost“.

Ni sezona 2002/03. nije proticala drugačije. „Lovćen“ se opet borio za opstanak, s tim što su finiš takmičenja obilježile ubjedljive pobjede na gostovanju „Zabjelu“ (8:2), te nad „Iskrom“ na Cetinju (6:0). Ipak, zbog smanjenja broja učesnika Druge lige – ’jug’, a poslije šest vezanih sezona u saveznom rangu, „Lovćen“ je očekivala seoba u Crnogorsku republičku ligu.

Povratak u republički fudbalski rang, kako je bilo i očekivano, donio je nadmoćan nastup „Lovćena“ u odnosu na većinu konkurenata. Tokom čitave sezone, naš klub vodio je sa tuškim „Dečićem“ trku za prvo mjesto, koje je direktno vodilo ka drugoligaškom rangu. Ipak, uzbudljivu sezonu „Lovćen“ kraju privodi kao drugoplasirani sastav, te se za povratak u Drugu ligu – ’jug’ pokušava izboriti kroz baraž sa barskim „Mornarom“. Meč na Cetinju okončan je minimalnom pobjedom našeg tima, no Barani su pred svojim navijačima bili ubjedljiviji (2:0), pa „Lovćen“ i dalje ostaje u trećeligaškom takmičenju.

Naredne dvije sezone sa punim pravom spadaju među najslabije u novijoj klupskoj istoriji. Crnogorska republička liga 2004/05. donijela je potpuni rezultatski sunovrat „Lovćena“, koji je bio plasiran ispod granice opstanka. Seoba u regionalnu ligu izbjegnuta je isključivo zahvaljujući tome što je prvak Južne regije, sastav „Igala“, odustao od promocije u viši rang. Sljedeće sezone, naš klub uspio je izboriti opstanak.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Arhiva objava